środa, 18 sierpnia 2010


Sezon na jabłka rozpoczyna się dopiero jesienią, kiedy stają się dojrzałe i słodkie. W sklepie możemy kupić je o każdej porze roku, dzięki różnym metodom ich przechowywania. Tym razem jabłka w gotowanej odsłonie. Przepis swoje źródło zaczerpnął po obejrzeniu programu kulinarnemu, poświęconemu temu oto owocu oraz krótkim przeglądzie spiżarki. Voila!

Składniki (na 2 porcje):
- 2 średniej wielkości jabłka
- 2 łyżeczki dżemu (u nas o smaku owoców leśnych)
- po 2 linijki czekolady gorzkiej i białej
- sok z połówki cytryny
- 2-3 łyżki płatków migdałów
- cukier puder
- kilka łyżeczek mleka
- cynamon

Sposób przygotowania:
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, odkładamy do miseczki. Jabłka obrać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny. Do głębokiej patelni włożyć jabłka, zalać wrzącą wodą do 3/4 ich wysokości. Dodać cukier puder i gotować na małym ogniu, aż będą całkiem miękkie. Podczas gdy gotujemy jabłka, rozpuszczamy czekolady gorzką i białą w kąpieli wodnej (każda oddzielnie) i dodajemy tyle mleka, aby uzyskać dość płynną konsystencję. Na środku talerza układamy łyżeczkę dżemu. Jabłka wyjmujemy z wody za pomocy łyżki cedzakowej i układamy wydrążonym środkiem na dżem. Polewamy dwoma rodzajami czekolad i dekorujemy prażonymi migdałami.

czwartek, 12 sierpnia 2010

Ciasteczka korzenne



Bez sosiku kontynuuje temat ciasteczkowy. Ten przepis to swego rodzaju alternatywa dla pierników. Ciasteczka mają charakter świąteczny - nam kojarzą sie z Bożym Narodzeniem. Choć może to przez użycie takich, a nie innych foremek ;) Są ciepłe, aromatyczne i kruche. Przyprawy korzenne doskonale harmonizują z karmelowym smakiem cukru brązowego. Nie pozostaje nic tylko zajadać!



Składniki:
- 250g mąki
- 100g miękkiego masła
- 100g cukru brązowego jasnego
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki mielonego imbiru
Dodatkowo do posypania:
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- białko jaja

Sposób przygotowania:

Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, brązowym cukrem i przyprawami. Dodać masło w kawałkach i jajko. Wyrobić ciasto. Włożyć ciasto do lodówki na ok. 40 minut.
Rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Wycinać dowolne kształty. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować białkiem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec w temp. 180 stopni C przez 12-15 minut.

Ciasteczka kruche

Oto przepis na najzwyklejsze ciasteczka kruche. Dobre do herbaty, kawy, na podwieczorek. Można je schować do puszki, a gdy wpadną niezapowiedziani goście, są jak znalazł!

Składniki:
- 500g mąki
- 250g miękkiego masła
- 200g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- paczka budyniu waniliowego


Sposób przygotowania:
Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i budyń przesiać. Dodać masło, żółtka, śmietanę. Posiekać. Krótko wyrobić. Wstawić do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wykrawać ciasteczka. Piec w temp. 180 stopni C przez 15 minut. Wszamać xD




Znalazłyśmy jeszcze na dysku zaległe fotki. Torcik z okazji dnia ojca ;) Ahhh i po truskawkach... :(



niedziela, 8 sierpnia 2010

Japłecznik


Ciasta z polskiego kanonu cukierniczego, czyli szarlotka i sernik, goszczą u nas na blogu. Tym razem Bez sosiku wzięło się za przepis na jabłecznik. Taki domowy, polski, pachnący latem, bardzo aromatyczny. Wprowadza w cudowny nastrój, napełnia kuchnię zapachem, ściągając do niej domowników. Najlepiej smakuje rano, gdy słońce jeszcze zagląda w okna, chociaż trudno mu się też oprzeć w deszczowe dni. Prawdziwy rarytas dla niewybrednych.



Składniki:

Ciasto kruche:
- 500g mąki
- 250g miękkiego masła
- 200g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- saszetka cukru waniliowego

Nadzienie:
- 1-1,5 kg jabłek
- 1 łyżka cukru
- sok z cytryny
- ok. 2 łyżeczek cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- szczypta mielonego kardamonu

Sposób przygotowania:

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy przesiać. Dodać posiekane masło, żółtka i śmietanę. Krótko wyrobić. Ciasto przekroić na dwie części - jedna z nich powinna być większa. Każdą część owinąć folią spożywczą; większą wstawić do lodówki, mniejszą do zamrażalnika na co najmniej pół godziny.

Jabłka umyć, obrać, oczyścić, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w półksiężyce. Skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Posłodzić i podsmażyć z odrobiną wody. Jabłka odcedzić i pozostały sok odparowywać, aż się zagęści. Do jabłek dodać przyprawy i zagęszczony sok. Ewentualnie dosłodzić lub dodać więcej przypraw.

Ciasto wyjąć z lodówki. Przełożyć na stolnicę, rozwałkować do wielkości naczynia (u nas wielkość tortownicy). Wykładamy dno i brzegi ciastem.
Nakładamy farsz jabłkowy i wyjmujemy ciasto, które chłodziło się w zamrażalniku. Tarkujemy je na tarce o grubych oczkach.
Ciasto pieczemy w temp. 180-200 stopni C przez ok. 40 minut.





sobota, 7 sierpnia 2010

Leczo z cukinii


Leczo to bardzo proste, jednogarnkowe danie obiadowe. Podstawą są papryka, cebula i pomidory. Tradycyjnie w proporcjach 1:1:1. My postanowiłyśmy przepis trochę zmienić i wykorzystać cukinię. Jeśli lubicie mięso, możecie dodać boczek czy kiełbasę. Danie to można spokojnie przechowywać kilka dni w lodówce lub po prostu wsadzić do słoików i zapasteryzować - w ten sposób można szybko przygotować danie, gdy naprawdę nie mamy czasu... lub gdy po prostu tęsknimy za smakami lata ;)

Składniki:

- 1 duża cukinia lub 3 mniejsze
- 2 papryki
- 4 pomidory
- 2 cebule
- 4 średnie marchewki
- 0,5 kg pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- przecier pomidorowy
- 4 łyżki oliwy do smażenia
- przyprawy (pieprz, sól, oregano, bazylia, papryka słodka)




Sposób przygotowania:

Warzywa umyć, oczyścić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Pieczarki, cukinię i pomidory pokroić w grubą kostkę, marchew w talarki, a paprykę w cienkie paski. (Jeśli cukinia jest duża, obrać ze skóry, usunąć gniazdo nasienne i włóknistą tkankę, jeśli są mniejsze - można po prostu posiekać). W dużym garnku podsmażyć chwilę cebulę, aż się zeszkli, do tego wrzucić czosnek - smażyć bardzo krótko, by nie nabrał goryczy. Po chwili wrzucić pieczarki i czekać, aż puszczą sok, odparować. Dodać cukinię, paprykę, marchewkę (najlepiej marchew wcześniej podgotować, bo nie będzie miała czasu na zmięknięcie). Dolać ok. 0,5 szklanki wody. Od tego momentu gotować pod przykryciem, na małym płomieniu, aż warzywa zmiękną (około 20 minut). Dodać pomidory i przecier pomidorowy. Poczekać, aż pomidory zmiękną. Na koniec przyprawić.
Podawać z pieczywem, ryżem lub grubym makaronem.
Smacznego!


środa, 4 sierpnia 2010

Lekki deser z wiśniami...



... czyli "Kochamy wiśnie, część II".
Jeśli nie macie co zrobić z 600g jogurtu naturalnego, proponujemy zrobić ten deser. Jest kremowy, lekko słodki (jeśli chcecie, możecie dodać więcej cukru), przyjemnie chłodny - idealny na lato. Ponadto jest niskokaloryczny.
Do jego przygotowania można użyć oczywiście innych owoców. U nas wiśnie.

Składniki:

- 500 g wiśni
- 3-4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka żelatyny

Masa jasna:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3-4 łyżki gorącej wody
- cukier waniliowy
- 1-2 łyżki cukru

Masa ciemna:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3-4 łyżki gorącej wody
- 2 łyżki kakao
- 2-4 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:

Masa ciemna:
We wrzątku rozpuścić żelatynę, dodać cukier i wymieszać do rozpuszczenia. Jogurt ubić mikserem, by był lekko napowietrzony i dodać kakao. Wymieszać żelatynę z jogurtem. Wlać do pucharków i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.

Masa jasna:
Wymieszać składniki z żelatyną jak powyżej.

Wiśnie umyć, wydrylować i krótko podsmażyć z cukrem. Odsączyć na sitku.  Żelatynę rozpuścić we wrzątku i połączyć z sokiem z wiśni, który odsączyliśmy.
Na lekko zastygłą masę ciemną wyłożyć owoce i wlać masę jasną. Całość pokryć wiśniową galaretką.

wtorek, 3 sierpnia 2010

Ciasto ryżowe z wiśniami


Lato w pełni, niedługo zbliża się do końca, choć cały czas raczy nas swoimi owocami. Tak więc tym razem proste ciasto, do którego wykonania wykorzystuje się ryż. Dzięki temu jest długo świeże, nie trzeba używać ponczu, jest samo w sobie wilgotne. Wiśnie nadają całości wyrazistości.
Składniki:


Ciasto ryżowe:
- 100 g ryżu
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanka cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 3 łyżki oleju
- mleko
- 1/3 szklanki mąki
-1/2 l woda

Krem:
- budyń waniliowy
- kostka margaryny
- mleko
- cukier

- wiśnie
- cukier
- żelatyna

Sposób przygotowania:

Ciasto ryżowe:
Ryż gotować w mleku, aż zrobi się z niego kleik. Białka ubić z połową cukru, dodać żółtka utarte z drugą połową cukru, delikatnie wymieszać. Do miski z ryżem dodać olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę i ubite białka z żółtkami. Dokładnie wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przelać na tortownicę i piec ok. 30 min w temperaturze 180 stopni C.

Krem:
Budyń sporządzić według przepisu na opakowaniu, ale dodając mniej mleka, aby był gęstszy. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć i zmiksować z zimnym budyniem.
Wiśnie umyć, wydrylować. Podsmażyć krótko z cukrem, aż zmiękną. Sok z wiśni odlać i rozrobić z żelatyną.

Na zimne ciasto nałożyć krem, a następnie wiśnie z galaretką. Wstawić do lodówka na kilka godzin.

niedziela, 1 sierpnia 2010

Pomodor faszerowany i fakes





Trwa sezon na pomidor. Dlatego tyle ostatnimi czasy przepisów z nim.
Pomidory krajowe są teraz słodkie, soczyste i aromatyczne, nie jak te, które można dostać zimą w supermarkecie. Polecamy Wam dwa przepisy "pomidorowe".

Przystawka  - pomodor nadziany jajcem z akcentem górolskim ;)

Potrzebne Ci będą:
- pomor dojrzały - sztuk 1
- oscypa 1 łyżka (starkowanego)
- jajco ugotowane na twardo - sztuk 1
- pietrucha-zucha - 1 łyżeczka (posiekana)
- sól, peper, kumkuma dla nadania żółtego kolorytu xD

Jak to zrobisz:
Pomodorowi ściąć głowę. Wypruć wnętrzności. Wyrzucić, nie będą potrzebne. Osolić skubańca od środka, by puścił trochę soków. Jajcowi spuścić łomot i obedrzeć ze skóry. Posiekać w drobną kosteczkę, to samo uczynić pietruszce. Wrzucić oba do miseczki i wymieszać z połową oscypa oraz przyprawami. Przeładować do wnętrza czerwonego, uprzednio odlewając sok, który się zebrał. Na wierzchu umieścić resztę oscypka. Umieszczamy delikwenta w piekarniku i przypiekamy przez ok. 20 minut w 200 stopniach C.

Oto nasz Pomoro Sycyliano po odbcyiu kary:


Kolorowo nam...

Fakes, czyli grecka zupa z soczewicy

Składniki:
- 250 zielonej soczewicy
- 250 dojrzałych pomidorów lub puszka pomidorów bez skórki
- 4 łyżki oliwy
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- 2 cebule posiekane
- 2 małe ząbki czosnku (utarte)
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz, oregano (u nas dodatkowo trochę chili, kurkumy i imbiru)
- 2 łyżki czerwonego octu winnego

Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekaną cebulę i utarty czosnek. Dodać marchew, listek laurowy i opłukaną soczewicę. Zalać zimną wodą - mniej więcej 1l. Jeśli będzie mało wody - dolewać. Gotować około 40 minut, aż zmięknie. Wyjąć liście laurowe. Dodać posiekane pomidory bez skórki, koncentrat i przyprawy gotować dalsze 15 minut. Przed podaniem doprawić octem. Smacznego!