niedziela, 27 lutego 2011

Faworki na Tłusty czwartek


Karnawał nadal trwa i Tłusty czwartek zbliża się dużymi krokami. Korzystając z tej okazji, upiekłyśmy chrusty, zwane również faworkami. Poza pączkami jest to jeden z tradycyjnych wypieków, które przygotowuje się właśnie w to święto. Jak smakują faworki każdy wie. 
U nas na zdjęciu z filiżanką kawy (mocny, aromatyczny napar z czekoladą, cynamonem i szczyptą gałki muszkatołowej, wykończony bitą śmietaną i kakao).
Idealne zestawienie, czyż nie?


Składniki:
- 20 dag mąki
- 3-4 łyżki gęstej śmietany
- 3 żółtka
- sól
- 1 łyżka spirytusu
- 50 dag tłuszczu do smażenia
- 10 dag cukru pudru do posypywania
- wanilia

Sposób przygotowania:
 Mąkę zmieszać ze śmietaną, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus. Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić na jednolitą masę i dobrze wybić wałkiem. Ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego. Ciasto wałkować partiami dosyć cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Kroić radełkiem lub nożem na paski szerokości 3 cm, długości 15 cm. Każdy pasek przekroić w środku wzdłuż na 5-6 cm i przewinąć. Zrobić próbę temperatury tłuszczu wrzucając kawałeczek ciasta, jeżeli zaraz podpłynie i szybko się zrumieni, można smażyć. Smażyć z 2 stron na jasnozłoty kolor, przewracając widelcem. Wyjąć, osączyć na bibule, przełożyć na talerz, oprószyć cukrem z wanilią. Układać w piramidkę na półmisku. Chrust można przyrządzać z dodatkiem płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia.



Przepis bierze udział w akcji:

6 komentarzy:

  1. tak, ten boski napój i wielbione przeze mnie faworki to idealne połączenie. aż nie wiem na co bym się rzuciła w pierwszej kolejności :)
    bardzo podobają mi się Twoje zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie też dzisiaj były wypiekane, ale w wersji niemieckiej - jutro ukażę je światu:) Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ładne zdjęcia ;]
    i pyszne faworki. mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale to pięknie wygląda: słoneczko, książka, kawa i faworek. Bardzo domowo i weekendowo, tak spokojnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ta szczypta gałki mnie zaciekawiła.
    i ochotę na faworki mam wielką.

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam.....kocham faworki

    OdpowiedzUsuń