środa, 1 września 2010
Sałatka z brokułem, soją i porem
Pomysłów na sałatki są chyba miliony. Można tworzyć dowolne kombinacje, czasami zmiana choćby jednego składnika czy zmienienie proporcji powoduje, że całość nabiera zupełnie nowego wymiaru. Przy tym sałatki/surówki są proste do wykonania, szybkie i w dodatku zdrowe! [Danie odpowiednie dla South Beach - również na fazę I (z mniejszą ilością soi)] Oczywiście o tym, że są pyszne i idealne na lato, nie trzeba chyba mówić.
Sałatka ta to wynik przeglądu lodówki, a efekt był na tyle zadowalający, że przepisem postanowiłyśmy się podzielić ;) Jest ona dosyć sycąca jak na danie składające się tylko z warzyw - soja gwarantuje to, że przez długi czas nie będziecie czuć się głodni. W wersji dla mięsożerców można dodać smażoną pierś kurczaka zamiast soi.
Poza tym można wyłapać tu kilka dość mocnych smaków - ostry por, świeży kwaskowaty smak papryki, lekko orzechowa soja i wędzony ser. Dzięki dodatkowi brokuła, który łagodzi te smaki, kompozycja jest niezwykle udana. Dressing pozostawiamy Waszemu gustowi - u nas potrawa przyozdobiona kleksem gęstej śmietany. Smacznego!
Składniki:
Najwięcej czasu zajmie wam przygotowanie soi, jeżeli postanowiliście sami ją ugotować(tak, jak my). Można użyć oczywiście soi z puszki czy innego warzywa strączkowego - np. fasoli Kidney.
- pół brokuła
- 2/3 jasnej części pora
- ok. 2/3 szklanki soi lub pół puszki ziarna z zalewy
- 2 plastry sera wędzonego pokrojonego w kostkę
- 1/4 papryki
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek, porządną łyżka śmietany do dekoracji
Sposób przygotowania:
Ziarna soi zamoczyć na noc w wodzie - powinna stać ok. 12 godzin. Potem odcedzić, wypłukać i ugotować w nowej porcji swieżej wody - gotować na dużym ogniu przez godzinę bez przykrycia, potem zmniejszyć płomień i gotować do miękkości - około 20 minut.
Odcedzić, przelać zimną wodą. Brokuła umyć, oczyścić, wrzucić do wrzącej osolonej wody na około 3-4 minuty. Uważać, by nie rozgotować. Odcedzić, przelać zimną wodą, by nie stracił koloru. Pora i paprykę umyć, oczyścić; pora pokroić w talarki, paprykę w paseczki 3-centymetrowej długości lub jak wolicie - w kostkę. Ser wędzony pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać razem. Skropić oliwą z oliwek, przyprawić(można użyć ziół), udekorować śmietaną.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
wygląda fantastycznie. lubię lekkie i kolorowe sałatki;)
OdpowiedzUsuńkurcze ale mi smaka narobiłaś na noc
OdpowiedzUsuńlubię kolorowe sałatki, Twoja wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńZapraszam do blogowej zabawy w wyliczenie dziesięciu rzeczy, które lubię
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)
http://bakeandtaste.blogspot.com/2010/09/lubie-to.html
hej, chciałabym Cię zaprosić do zabawy:)
OdpowiedzUsuńhttp://cheesecakesserniki.blogspot.com/2010/09/groszkowe-penne-z-serkiem-wiejskim.html
pozdrawiam:*