środa, 1 września 2010

Zapraszamy na lekki deser - w roli głównej banan i nektaryna


Tym razem postanowiłyśmy wykorzystać banany i nektaryny. Mogłoby się wydawać, że połączenie banana, kremówki i budyniu to niezbyt ciekawa kombinacja, ale rzeczywistość jest całkiem inna. Deser ten jest wyjątkowo lekki i jego przygotowanie nie zabiera dużo czasu - co jest dużym plusem, a przy tym nie jest skomplikowany. Z resztą spróbujcie sami!

Składniki:
- 3 banany
- 5 nektaryn
- 1 budyń waniliowy
- 1 op. śmietan fix'u
- 6 łyżeczek żelatyny
- 5 łyżek cukru kryształ
- 2 łyżki cukru pudru
- 0,5 litra mleka
- 200 ml kremówki
- 1 opakowanie biszkoptów
- 2 saszetki herbaty żurawinowej
- garść płatków z dodatkiem otrąb pszennych (u nas Bran Flakes od Sante)

Sposób przygotowania:

Nektaryny umyć i przekroić na połówki. Włożyć do głębokiej patelni lub rondelka, zalać gorącą wodą i gotować ok. 7 minut (chodzi o to, że skórka szybciej odejdzie i zabarwi miąższ owoców). Nektaryny wyjąć z naczynia i zdjąć z nich skórkę. Pokroić w kostkę, część w półksiężyce(do dekoracji) - te zostawić. Zmiksować blenderem owoce pokrojone w kostkę. Budyń ugotować według przepisu. Zostawić do ostudzenia. Dodać zmiksowane nektaryny i ok. 3 łyżki cukru (próbujcie do smaku) . Żelatynę(około 3 łyżeczek) rozpuścić w gorącej wodzie i dodać do masy.

Banany obrać, pokroić w plastry i zostawić trochę do dekoracji. Zmiksować na gładką masę. Śmietanę ubić z śmietan fix'em i z cukrem pudrem (nie musicie używać śmietan fix'u, jeśli macie śmietanę 36%, ale moja nie dała sama rady). Do bananowej masy dodać ubitą kremówkę i delikatnie wymieszać. Pozostałe 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie i dodać do kremu.

Zaparzyć herbatę żurawinową, przestudzić. Biszkopty(1/3 opakowania) maczać krótko w herbacie i układać w głębokim naczyniu. Następnie dodać masę bananową i  ponownie zwilżone herbatą biszkopty. Na wierzch położyć 1/2 masy nektarynkowej i ułożyć na niej część nektaryn (te, co zostały do dekoracji). Na ostatnią warstwę biszkoptów wlać pozostałą masę nektarynkową i udekorować nektarynami, bananami i płatkami. Wstawić do lodówki na parę godzin, aby się ścięło.

Nektaryny postanowiły trochę się pomoczyć...


Prace remontowe ciągle trwają...


a po robocie nie gadamy o robocie
po robocie...

4 komentarze:

  1. dlaczego niby to połączenie nie jest ciekawe? nie rozumiem kogoś, kto mógłby tak sądzic.
    osobiście wiem, jak smakuje banan w połączeniu z budyniem i z ręką na sercu stwierdzam, że jest zadziwiająco lekkie i dobre. chociaż sycące, to naprawdę rewelacyjna propozycja na deser. głównie dla dzieci, bo to pełnowartościowe. mleko - budyń, owoce. mm... ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajny deser:) i na pewno jest smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. to musi być strasznie dobre!

    OdpowiedzUsuń