czwartek, 30 grudnia 2010

Zupa-krem z pietruszki



Witamy, Bez Sosiku znowu w kuchni i rozrabia. Ostatnio miałyśmy mało czasu, matura się zbliża wielkimi krokami i coraz mniej czasu dla siebie, nie wspominając już o gotowaniu. Ale w związku z przerwą swiąteczną i chwilą oddechu, postanowiłyśmy coś upichcić. Oto przepis na nieskomplikowaną, lekkostrawną zupę. Nadaje się na zwyczajny, rodzinny obiad, zwłaszcza po tych wszystkich świątecznych ekscesach ;) Enjoy!


Składniki:
- 1 cebula
- 1 duża marchewka
- mały kawałek selera
- 3 średnie korzenie pietruszki
- 2 nieduże ziemniaki
- liść laurowy i ziele angielskie
- pieprz, sól, gałka muszkatołowa do przyprawienia
- papryka słodka do dekoracji
- 2 łyżki śmietany 12%

Sposób przygotowania:
Warzywa umyć, oczyścić. Ziemniaki pokroić w kostkę, resztę warzyw można przepołowić. Do garnka nalać około 600ml wody (w razie gdyby zupa była za gęsta, zawsze można dolać więcej), dodać warzywa i ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Wyciągamy przyprawy, marchewkę, seler. Pozostałe składniki przecieramy przez sito bądź miksujemy blenderem. Hartujemy śmietanę, wlemy do garnka, przyprawiamy wedle uznania. Ewentualnie podgrzać, gdyby zupa wystygła, lecz pilnować, by się nie zagotowała! Przybrać.
Podawać z grzankami/groszkiem ptysiowym/dowolnym innym pieczywem.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Niewiele skłądników a złożyły się na fajną zupkę :)
    Pozdrawiam i życzę smakowitego roku 2011 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada smakowicie i chetnie zjadlabym taka lekka zupke po tych wszystkich swiatecznych smakolykach:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię kremowe zupy i smak warzyw korzeniowych. Pewnie zasmakowałaby mi ta zupa.

    OdpowiedzUsuń