sobota, 13 listopada 2010

Placuszki z cukini z sosem pomidorowym


Bez sosiku złamało się i postanowiło przyrządzić "coś"  z sosikiem. Bohaterem dzisiejszego odcinka jest cukinia. A teraz parę faktów z życia naszej gwiazdy:
- cukinia w 95% składa się z wody, więc bez obaw możecie się nią zajadać nie odczuwając wyrzutów sumienia
- świeże kwiaty cukini są jadalne i uważane są za prawdziwy przysmak
- warzywo to pozbawione jest tłuszczów, cholesterolu, ubogie w sód, bogate w magnez i witaminę C i zawiera więcej potasu niż banan
- młodsze cukinie są bardziej aromatyczne, a im ciemniejsza skórka, tym więcej składników odżywczych zawierają
- jednym z najbardziej popularnych dań zawierająch cukinie jest chleb
- jedna średnia cukinia zawiera 25 kcal

Składniki:
- 1 cukinia
- szczypta soli i pieprzu
- 2 jaja
- 3-4 łyżki mąki
- 1/4 cebuli dymki
- oliwa

Sposób przygotowania:
Cukinie umyć(nie musimy ich obierać i wydrążać jeśli jest młoda). Zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 10 minut("puści" wtedy sok). Dokładnie odcinąć miąższ z wody. Jaja roztrzepujemy i dodajemy do przetartej cukini. Cebulę drobno posiekać i razem z przesianą mąką dodać do masy. Doprawić do smaku.
Na rozgrzaną oliwę kłaść wcześniej uformowane płaskie, nieduże placuszki. Smażyć z każdej strony na złoty kolor.

Sos pomidorowy:
Składniki:
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1-2 łyżki mąki
- półtorej szklanki wody
- sól, pieprz, mięta, oregano, bazylia
- szczypta cukru
- oliwa

Sposób przygotowania:
Czosnek obrać, drobno posiekać i podsmażyć na oliwie w niedużym rondelku. Koncentrat pomidorowy wymieszać z wodą i doprowadzić do wrzenia. Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody i wlać do sosu. Gotować ok. 1 min. Dodać przyprawy:sól, pieprz, oregano, posiekaną bazylię i miętę, cukier(nie trzeba go dodawać, zależy to od tego jak kwaśny jest sos).

10 komentarzy:

  1. Pyszne! Ja uwielbiam placuszki z cukinii, dodaję jeszcze fetę.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ii tam, taki sosik jest nieszkodliwy i przy okazji smaczny ;)
    Fajowe placki, ładnie grają kolorami!

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne połączenie.
    cukinia z pomidorem.
    idealny zestaw kolorystyczny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja również pozdrawiam! Widzę, że na na Twoim blogu bardzo kolorowo i warzywnie też :).

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam takie placuszki, ale nie z sosem - hehe, tym razem to ja bez sosiku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ha! Ha! "Bez sosiku" z sosikiem! :D
    A takich placuszków to bym chętnie spróbowała. Mnie nigdy nie wychodzą, bo cukinia wodę ma i się mi ciapa robi, a nie placuszki :(

    OdpowiedzUsuń
  7. ;P oj tam, tyle sosiku nikomu nie zaszkodziło ;)
    Muscat, jeśli lekko posolisz cukinię i odłożyć na sitku na jakieś 10-15 minut, woda puści i wtedy tylko wystarczy odcisnąć :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Looks delicious like Julia Child :)

    OdpowiedzUsuń