niedziela, 26 czerwca 2011

Owoce leśne w asyście bitej śmietany


Chyba każdy wie, że owoce leśne najlepiej smakują z bitą śmietaną? Hmm... Co tu dużo się rozwodzić. My zakochałyśmy się w tym przepisie. Jest prosty, szybki, idealny na lato, bo wykorzystujący dostępność sezonowych owoców krajowych. Do jego przygotowania nie potrzeba szczególnego talentu kulinarnego, można zamieszać dosłownie w 15 minut i wstawić do lodówki, wyjąć parę godzin później, przyozdobić świeżymi owocami i podprażonymi płatkami owsianymi. Niebo w gębie. Polecamy!

Składniki:
- 300 ml kremówki
- 250 ml jogurtu naturalnego
- czubata łyżeczka żelatyny
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 szklanki truskawek
- 2 szklanki porzeczek czerwonych
- 2 szklanki czarnych porzeczek
- 3 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki masła
- czubata łyżka cukru kryształ


Sposób przygotowania:
Żelatynę namoczyć w ciepłej wodzie i pozostawić do napęcznienia, po czym dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno, wlać rozpuszczoną żelatynę, dodać roztrzepany jogurt, cukier puder i dokładnie wymieszać.
Owoce umyć, przebrać, usunąć szypułki z truskawek, osuszyć na sicie.
Płatki owsiane podprażyć na suchej patelni. Po chwili dodać cukier i poczekać, aż całosć skarmelizuje się. Dodać masło. Wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
Krem nałożyć do pucharków i pozostawić do stężenia w lodówce na ok. 2 godziny. Przed podaniem obsypać owocami i udekorować rumianymi płatkami owsianymi.

3 komentarze:

  1. Ja akurat nie przepadam za bita śmietaną za wyjątkiem połączenia jej z zimnymi lodami... Tutaj dodałabym np. posłodzony miodem naturalny serek homogenizowany. Kwestia gustu :) Tak czy inaczej deser wygląda bardzo pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam owoce leśne w każdym połączeniu. Wasz propozycja jest jedną z pyszniejszych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bita śmietana i owoce... nic więcej mi nie potrzeba :)

    OdpowiedzUsuń