Szukasz pomysłu na zdrowy, niedrogi i smaczny posiłek dla całej rodziny? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie. Spróbuj naszego przepisu, a nie pożałujesz. Wygraj niesamowity obiad i uśmiechy wdzięczności calej rodziny! Tylko teraz, tylko u Nas! Nie marnuj czasu. IDŹ DO KUCHNI!
Do tej zapiekanki z kaszy gryczanej podałyśmy 3 sosy - przepisy na nie podajemy niżej. Smacznego, kochani :)
Składniki:
Zapiekanka z kaszy gryczanej:
- 200g kaszy gryczanej
- 1/3 brokuła
- 2 plasterki sera żółtego
- 2 filety z piersi kurczaka
- 3-4 łyżki kukurydzy z puszki
- półtorej średniej cebuli
- 5 łyżek oleju
- łyżeczka masła
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra
Sosy do podania z zapiekanką
Sos pomidorowy:
- jeden duży pomidor
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- łyżeczka ketchupu
- garść świeżych liści mięty
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, szczypta cukru
Sos majonezowy:
- 3 czubate łyżeczki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, gałka muszkatołowa,
- jeden glutek ketchupu
Sos czosnkowy:
- półtora ząbka czosnku
- 4- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Zapiekanka z kaszy gryczanej:
Kaszę ugotować na sypko z odrobiną masła. Cebulę obrać, pokroić w piórka i usmażyć na 2 łyżkach oleju, aż się skarmelizuje. Zdjąć z patelni. Piersi kurczaka umyć, pokroić w kostkę, obsypać mieszanką papryk, smażyć na oleju pozostałym ze smażenia cebuli, ewentualnie dolać trochę. Brokuł umyć, podzielić na różyczki i ugotować do miękkości.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać kolejno warstwy kaszy gryczanej, cebuli, kurczaka, brokuła. Posypać pokrojonym lub startym serem żółtym. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 230 stopni C przez 20 minut.
Sos pomidorowy:
Pomidora nakłuć w kilku miejscach lub naciąć. Zalać gorącą wodą i po około minucie szybko przełożyć do miski z zimną. Zdjąć skórę, usunąć gniazda nasienne. Liście mięty wraz z pomidorem, ketchupem i koncentratem pomidorowym zmiksować na gęsty dip. Doprawić do smaku.
Sos majonezowy:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać do jednolitej konsystencji.
Sos czosnkowy:
Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę (w ten sposób puści więcej soku i aromat będzie wyraźniejszy). Wymieszać z jogurtem i przyprawami.
Przed wstawieniem do piekarnika:
Po wyjęciu:
Też często robię taką zapiekankę, bardzo ją lubię, zwłaszcza z serem wędzonym :)
OdpowiedzUsuńPodziwiam Twoje przepisy. Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie skierowanym do blogerów prowadzących blogi kulinarne organizowanym przez proucenta herbaty Dilmah. Wystarczy na stronie dniherbaty.pl w zakładce: "Herbata z dodatkami" zamieścić autorski przepis napoju na bazie herbaty. Do wygrania ciekawe nagrody.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, muszę wypróbować, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJak zdrowo się Ktos tu odżywia :)
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam kaszę gryczaną, aż mi język zwisa do pasa, takiego narobiłyście mi smaka:)
OdpowiedzUsuń