sobota, 7 sierpnia 2010

Leczo z cukinii


Leczo to bardzo proste, jednogarnkowe danie obiadowe. Podstawą są papryka, cebula i pomidory. Tradycyjnie w proporcjach 1:1:1. My postanowiłyśmy przepis trochę zmienić i wykorzystać cukinię. Jeśli lubicie mięso, możecie dodać boczek czy kiełbasę. Danie to można spokojnie przechowywać kilka dni w lodówce lub po prostu wsadzić do słoików i zapasteryzować - w ten sposób można szybko przygotować danie, gdy naprawdę nie mamy czasu... lub gdy po prostu tęsknimy za smakami lata ;)

Składniki:

- 1 duża cukinia lub 3 mniejsze
- 2 papryki
- 4 pomidory
- 2 cebule
- 4 średnie marchewki
- 0,5 kg pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- przecier pomidorowy
- 4 łyżki oliwy do smażenia
- przyprawy (pieprz, sól, oregano, bazylia, papryka słodka)




Sposób przygotowania:

Warzywa umyć, oczyścić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Pieczarki, cukinię i pomidory pokroić w grubą kostkę, marchew w talarki, a paprykę w cienkie paski. (Jeśli cukinia jest duża, obrać ze skóry, usunąć gniazdo nasienne i włóknistą tkankę, jeśli są mniejsze - można po prostu posiekać). W dużym garnku podsmażyć chwilę cebulę, aż się zeszkli, do tego wrzucić czosnek - smażyć bardzo krótko, by nie nabrał goryczy. Po chwili wrzucić pieczarki i czekać, aż puszczą sok, odparować. Dodać cukinię, paprykę, marchewkę (najlepiej marchew wcześniej podgotować, bo nie będzie miała czasu na zmięknięcie). Dolać ok. 0,5 szklanki wody. Od tego momentu gotować pod przykryciem, na małym płomieniu, aż warzywa zmiękną (około 20 minut). Dodać pomidory i przecier pomidorowy. Poczekać, aż pomidory zmiękną. Na koniec przyprawić.
Podawać z pieczywem, ryżem lub grubym makaronem.
Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Ślicznie wygląda! A ja jeszcze dziś nie jadłam obiedu... Od rana pucu pucu chlastu chlastu nei mam rączek jedenastu - sprzątam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię leczo, ale zwykle robię z samej papryki. Chętnie spróbowałbym takiego z cukinią. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię leczo! Tyle tylko, że u mnie w domu przyjmuje ono raczej formę płynną i zajadamy go samodzielnie, łyżkami z miseczek. Ale myślę, że taka wersja smakuje równie pysznie!

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie za leczo tak bardzo lubię lato

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam! takie leczo to ja rozumiem :) pysznie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prawdziwe letnie leczo.Mniammmmm!

    OdpowiedzUsuń