niedziela, 1 sierpnia 2010

Pomodor faszerowany i fakes





Trwa sezon na pomidor. Dlatego tyle ostatnimi czasy przepisów z nim.
Pomidory krajowe są teraz słodkie, soczyste i aromatyczne, nie jak te, które można dostać zimą w supermarkecie. Polecamy Wam dwa przepisy "pomidorowe".

Przystawka  - pomodor nadziany jajcem z akcentem górolskim ;)

Potrzebne Ci będą:
- pomor dojrzały - sztuk 1
- oscypa 1 łyżka (starkowanego)
- jajco ugotowane na twardo - sztuk 1
- pietrucha-zucha - 1 łyżeczka (posiekana)
- sól, peper, kumkuma dla nadania żółtego kolorytu xD

Jak to zrobisz:
Pomodorowi ściąć głowę. Wypruć wnętrzności. Wyrzucić, nie będą potrzebne. Osolić skubańca od środka, by puścił trochę soków. Jajcowi spuścić łomot i obedrzeć ze skóry. Posiekać w drobną kosteczkę, to samo uczynić pietruszce. Wrzucić oba do miseczki i wymieszać z połową oscypa oraz przyprawami. Przeładować do wnętrza czerwonego, uprzednio odlewając sok, który się zebrał. Na wierzchu umieścić resztę oscypka. Umieszczamy delikwenta w piekarniku i przypiekamy przez ok. 20 minut w 200 stopniach C.

Oto nasz Pomoro Sycyliano po odbcyiu kary:


Kolorowo nam...

Fakes, czyli grecka zupa z soczewicy

Składniki:
- 250 zielonej soczewicy
- 250 dojrzałych pomidorów lub puszka pomidorów bez skórki
- 4 łyżki oliwy
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- 2 cebule posiekane
- 2 małe ząbki czosnku (utarte)
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz, oregano (u nas dodatkowo trochę chili, kurkumy i imbiru)
- 2 łyżki czerwonego octu winnego

Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekaną cebulę i utarty czosnek. Dodać marchew, listek laurowy i opłukaną soczewicę. Zalać zimną wodą - mniej więcej 1l. Jeśli będzie mało wody - dolewać. Gotować około 40 minut, aż zmięknie. Wyjąć liście laurowe. Dodać posiekane pomidory bez skórki, koncentrat i przyprawy gotować dalsze 15 minut. Przed podaniem doprawić octem. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Ja to nawet teraz mam takiego pecha, że na dobre pomidory trafić nie mogę. Taki urok.
    Podoba mi się ta zupa z soczewicy, mam ostatnio ochotę coś z niej ugotować i się doń przekonać.

    OdpowiedzUsuń
  2. wszystko co faszerowane- uwielbiam.
    czasem się zastanawiam czy mnie uzależnia jedzenie takich faszerowanych warzyw czy może sam fakt nadziewania czegoś?

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wygląda! faszerowane warzywa to coś, co lubię bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. alebym chętnie spróbowała !

    OdpowiedzUsuń
  5. ale dobre jedzonko:) mniam...

    OdpowiedzUsuń
  6. ten pomidor to jest świetny

    OdpowiedzUsuń