Trwa sezon na pomidor. Dlatego tyle ostatnimi czasy przepisów z nim.
Pomidory krajowe są teraz słodkie, soczyste i aromatyczne, nie jak te, które można dostać zimą w supermarkecie. Polecamy Wam dwa przepisy "pomidorowe".
Przystawka - pomodor nadziany jajcem z akcentem górolskim ;)
Potrzebne Ci będą:
- pomor dojrzały - sztuk 1
- oscypa 1 łyżka (starkowanego)
- jajco ugotowane na twardo - sztuk 1
- pietrucha-zucha - 1 łyżeczka (posiekana)
- sól, peper, kumkuma dla nadania żółtego kolorytu xD
Jak to zrobisz:
Pomodorowi ściąć głowę. Wypruć wnętrzności. Wyrzucić, nie będą potrzebne. Osolić skubańca od środka, by puścił trochę soków. Jajcowi spuścić łomot i obedrzeć ze skóry. Posiekać w drobną kosteczkę, to samo uczynić pietruszce. Wrzucić oba do miseczki i wymieszać z połową oscypa oraz przyprawami. Przeładować do wnętrza czerwonego, uprzednio odlewając sok, który się zebrał. Na wierzchu umieścić resztę oscypka. Umieszczamy delikwenta w piekarniku i przypiekamy przez ok. 20 minut w 200 stopniach C.
Oto nasz Pomoro Sycyliano po odbcyiu kary:
Kolorowo nam...
Fakes, czyli grecka zupa z soczewicy
Składniki:
- 250 zielonej soczewicy- 250 dojrzałych pomidorów lub puszka pomidorów bez skórki
- 4 łyżki oliwy
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- 2 cebule posiekane
- 2 małe ząbki czosnku (utarte)
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz, oregano (u nas dodatkowo trochę chili, kurkumy i imbiru)
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekaną cebulę i utarty czosnek. Dodać marchew, listek laurowy i opłukaną soczewicę. Zalać zimną wodą - mniej więcej 1l. Jeśli będzie mało wody - dolewać. Gotować około 40 minut, aż zmięknie. Wyjąć liście laurowe. Dodać posiekane pomidory bez skórki, koncentrat i przyprawy gotować dalsze 15 minut. Przed podaniem doprawić octem. Smacznego!
Ja to nawet teraz mam takiego pecha, że na dobre pomidory trafić nie mogę. Taki urok.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ta zupa z soczewicy, mam ostatnio ochotę coś z niej ugotować i się doń przekonać.
wszystko co faszerowane- uwielbiam.
OdpowiedzUsuńczasem się zastanawiam czy mnie uzależnia jedzenie takich faszerowanych warzyw czy może sam fakt nadziewania czegoś?
świetnie wygląda! faszerowane warzywa to coś, co lubię bardzo :)
OdpowiedzUsuńalebym chętnie spróbowała !
OdpowiedzUsuńale dobre jedzonko:) mniam...
OdpowiedzUsuńten pomidor to jest świetny
OdpowiedzUsuń