środa, 10 listopada 2010

Jabłka w duecie - spróbujcie, jeśli chcecie!


Jak powszechnie wiadomo, jesień i zima to sezon jabłek. Chociaż są dostępne przez cały rok, warto zaopatrzyć się w te dopiero zerwane z drzewa. Dni coraz chłodniejsze, za oknem deszcz, a my mamy ochotę na „małe co nieco”. Ciepły, kuszący aromat cynamonu i rozgrzewających goździków przyjemnie komponuje się z delikatnie kwaskowatymi jabłkami, co dodatkowo w połączeniu z bitą śmietaną tworzy harmonijną całość.
Enjoy your meal!

Składniki(na 4 porcje):
- 3 średnie jabłka
- 250ml śmietany kremówki(najlepiej 36%)
- saszetka cukru waniliowego(do jabłek)
- łyżeczkę cukru pudru do bitej śmietany
- 2 łyżki soku z cytryny(by jabłka nie ciemniały)
- kilka goździków
- szczypta cynamonu do smaku

Sposób przygotowania:
Jabłka myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy z kostkę - dość niedbale ;) Skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Przełożyć na patelnię, dodać goździki, udusić w niewielkiej ilości wody. Wyjąć goździki. Pozostawić do ostygnięcia. Zmiksować. Przyprawić cukrem waniliowym i cynamonem. Jeżeli konieczne - owoce są twarde, dodać więcej cukru. Kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru. Połączyć obie masy. Nakładać do pucharków. Udekorować. Smacznego!


3 komentarze:

  1. narobilas mi ochoty na taki deser, bardzo apetycznie sie prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oh na takie pyszności na pewno się skuszę! Pyszny deser na jesienną depresję ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja chcę, chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń