wtorek, 25 stycznia 2011

Aromatyczny mus pomarańczowy


Z związku z sezonem pomarańczowym, który jest w pełni, a właściwie chyli się ku końcowi, zamieszczamy ten przepis na mus pomarańczowy. Deser jest lekki, aromatyczny, orzeźwiający i niewątpliwie przepyszny! Nadaje się jako uzupełnienie niedzielnego menu idealnie. Chociaż, naszym zdaniem, nie musicie czekać na specjalną okazję, aby go przygotować ;) Zatem... do dzieła, Kochani!

Składniki:
- 3 duże pomarańcza
- duża cytryna
- pół szklanki cukru pudru
- 500 ml kremówki
- 4 czubate łyżeczki żelatyny
- kieliszek (50 g) likieru pomarańczowego
- torebka galaretki o dowolnym smaku

Sposób przygotowania:
Żelatynę mieszamy z 3 łyżkami przegotowanej zimnej wody. Gdy napęcznieje, naczynie z żelatyną stawiamy na garnku z wrzącą wodą, by dobrze się rozpuściła. Galaretkę przyrządzamy według przepisu na opakowaniu i pozostawiamy w lodówce, aby stężała. Z 1 pomarańczy ścieramy skórkę (2 łyżeczki), z 2 pomarańczy i cytryny wyciskamy sok, odcedzamy, mieszamy z rozpuszczoną żelatyną (uwaga! wlewamy żelatynę do soku - nie odwrotnie, bo powstaną tzw. ‘kłaczki’). Pozostawioną pomarańczę obieramy ze skórki i wycinamy segmenty, aby pozbyć się błony. Kremówkę ubijamy z cukrem na gęsty, lśniący krem, dodajemy, lejąc strumyczkiem, żelatynę wymieszaną z sokiem z cytrusów, alkohol oraz startą z pomarańczy skórkę. Składniki delikatnie mieszamy, rozkładamy mus do pucharków, odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godz. Przed podaniem każdy pucharek przybieramy cząstkami pomarańczy i posypujemy galaretką.

i można też bez...

3 komentarze: