poniedziałek, 30 maja 2011

Tort-nietort


Torcik ten jest dość czasochłonny, lecz absolutnie wart pracy w niego włożonej. Zaskakuje połączeniem delikanej masy twarogowej z kwaśną konfiturą owocową i kakaową nutą. W większości przepisów do mas tego typu dodawana jest żelatyna, jednak tak naprawdę z pomocą śmietan-fixu nie jest ona już potrzebna. Pamiętajcie również, aby dobrze nasączyć biszkopt, jako że jest dość wysoki. W ramach modyfikacji, można zastąpić kiwi innym owocem czy płatki owsiane orzechami :) Smacznego!


Składniki:
  
Masa serowa:
- 0,5 kg twarogu półtłustego
- 300 ml kremówki
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 śmietan-fixy

Biszkopt:
- 4 jaja
- 4 łyżki kakao
- 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
- ½ szklanki mąki tortowej
- 4 łyżki cukru pudru
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz do wysmarowania pergaminu na spód blachy
- bułka tarta do wysypania blachy

- 3 kiwi
- 200 g konfitury jagodowej lub powideł śliwkowych
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 łyżki masła
- 2 czubate łyżki cukru kryształ

Poncz:
- 100 ml wina czerwonego (my użyłyśmy słodkiego)
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżeczki cukru
- 100 ml herbaty            



Sposób przygotowania:

Biszkopt:
Białka ubijamy robotem, a gdy piana stanie się sztywna, dodajemy cukier puder i stopniowo, cały czas mieszając (drewnianą łyżką lub innym narzędziem), dodajemy po 1 żółtku. Gdy piana ze składnikami dobrze się połączy, sypiemy (przez sito) mąkę ziemniaczaną, mąkę tortową, kakao i proszek do pieczenia, ciasto delikatnie mieszamy. Po dokładnym połączeniu składników wylewamy ciasto na wysmarowaną wcześniej masłem i obsypaną bułką tartą tortownicę. Pieczemy 30-40 minut w temp. 160 stopni C, aż brzegi będą odchodzić od blachy. Pozostawiamy do wystygnięcia.

Poncz:
W ciepłej jeszcze herbacie rozpuszczamy cukier i mieszamy wszystkie składniki.

Posypka:
Masło i cukier rozpuszczamy w rondelku i wsypujemy płatki, pokrywając je dokładnie płynem. Prażymy w piekarniku, aż nabiorą rumianego koloru.

Masa serowa:
Twaróg mielimy 2- lub 3-krotnie. Kremówkę ubijamy z utrwalaczem do śmietany i cukrem pudrem. Delikatnie łączymy z twarogiem.
Kiwi obieramy i kroimy w średniej grubości plastry.

Wyjęty i ostudzony biszkopt nakłuwamy (np. wykałaczką), a następnie nasączamy ponczem i rozprowadzamy konfiturę.
Wykładamy część masy, na niej układamy kiwi, potem wykładamy resztę masy twarogowej. Boki dekorujemy posypką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by całość stężała.



Przepis w:

8 komentarzy:

  1. jeśli smakuje tak jak wygląda to musi być pyszny

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, brzmi i wygląda super... Szczerze mówiąc nigdy nie przepadałam za tortami, ale jak patrzę na niektóre przepisy, to dochodzę do wniosku, że po prostu miałam pecha próbować samych wstrętnych- zawsze były obrzydliwie słodkie i z mdlącym kremem...
    Ten na pewno taki nie jest, coś tak czuję :D

    OdpowiedzUsuń
  4. ale to musi byc pycha:) juz mi slinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chciałam Cię serdecznie zaprosić na swój blog do konkursu, w którym do wygrania są bardzo fajne piekarniki z najnowszej kolekcji. Jedyne co musisz zrobić, to pod tym wpisem http://gotowaniecieszy.blox.pl/2011/05/Konkurs-z-firma-Amica.html zamieścić przepis na swoją ulubioną zupę.

    Pozdrawiam ciepło :)
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudny torcik! Jestem wręcz przekonana, że smakuje równie rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń