czwartek, 12 sierpnia 2010

Ciasteczka kruche

Oto przepis na najzwyklejsze ciasteczka kruche. Dobre do herbaty, kawy, na podwieczorek. Można je schować do puszki, a gdy wpadną niezapowiedziani goście, są jak znalazł!

Składniki:
- 500g mąki
- 250g miękkiego masła
- 200g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- paczka budyniu waniliowego


Sposób przygotowania:
Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i budyń przesiać. Dodać masło, żółtka, śmietanę. Posiekać. Krótko wyrobić. Wstawić do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wykrawać ciasteczka. Piec w temp. 180 stopni C przez 15 minut. Wszamać xD




Znalazłyśmy jeszcze na dysku zaległe fotki. Torcik z okazji dnia ojca ;) Ahhh i po truskawkach... :(



4 komentarze:

  1. cudowne są te ciasteczka, a tort bardzo okazały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. musze zrobic te ciasteczka;D bo najzwyklejsze-najpyszniejsze;)

    OdpowiedzUsuń
  3. podobne ciacha robiło się u mnie w domu. pyszne do szklanki mleka;)

    OdpowiedzUsuń