środa, 4 sierpnia 2010

Lekki deser z wiśniami...



... czyli "Kochamy wiśnie, część II".
Jeśli nie macie co zrobić z 600g jogurtu naturalnego, proponujemy zrobić ten deser. Jest kremowy, lekko słodki (jeśli chcecie, możecie dodać więcej cukru), przyjemnie chłodny - idealny na lato. Ponadto jest niskokaloryczny.
Do jego przygotowania można użyć oczywiście innych owoców. U nas wiśnie.

Składniki:

- 500 g wiśni
- 3-4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka żelatyny

Masa jasna:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3-4 łyżki gorącej wody
- cukier waniliowy
- 1-2 łyżki cukru

Masa ciemna:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3-4 łyżki gorącej wody
- 2 łyżki kakao
- 2-4 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:

Masa ciemna:
We wrzątku rozpuścić żelatynę, dodać cukier i wymieszać do rozpuszczenia. Jogurt ubić mikserem, by był lekko napowietrzony i dodać kakao. Wymieszać żelatynę z jogurtem. Wlać do pucharków i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.

Masa jasna:
Wymieszać składniki z żelatyną jak powyżej.

Wiśnie umyć, wydrylować i krótko podsmażyć z cukrem. Odsączyć na sitku.  Żelatynę rozpuścić we wrzątku i połączyć z sokiem z wiśni, który odsączyliśmy.
Na lekko zastygłą masę ciemną wyłożyć owoce i wlać masę jasną. Całość pokryć wiśniową galaretką.

6 komentarzy:

  1. fajnie wyglada ten deser, i jest zapewne smaczny i lekki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie posiadam 600g jogurtu naturalnego, ale jak kiedyś wejdę w posiadanie to na pewno zneutralizuję go w tym przepisie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. jogurtowe desery są zawsze leciutkie - prześwietne na lato.

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki deserek to coś dla mnie:)
    Zapisuję i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń