sobota, 31 lipca 2010

Ryż pomodoro


Gdy nie wiecie, co zrobić na obiad, łatwo przyrządzić takie danie. Wiele osób sos pomidorowy kojarzy od razu z makaronem, choć nie gorsze jest zestawienie z ryżem. Składniki są łatwo dostępne. Gotuje się szybko i nieskomplikowanie. W dodatku można powiedzieć, że takiego przepisu nie sposób zepsuć ;)

Składniki:

Porcja dla 2 osób
- ok 1,5 paczki ryżu
- 1 pomidor
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 1 szklanka soku pomidorowego
- 1/2 puszki pomidorów (wraz z zalewą)
- 2 łyżki śmietany 18%
- liście pietruszki, mięty
- kilka łyżek bulionu np. warzywnego
- 1 średniej wielkości marchewka
- ser żółty do posypania
- masło do smażenia
- sól, pieprz, chili, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

Cebulę, czosnek obierzcie i posiekajcie. Marchew oczyśćcie i starkujcie na tarce o dużych oczkach. Na spodzie pomidora zróbcie niewielkie nacięcie w kształcie krzyża - skórka łatwiej zejdzie. Zafundujcie mu łaźnie (wkładamy go na chwilę do miski z wrzątkiem, po czym wyciągamy i wkładamy do drugiej, ale tym razem z zimną wodą). Obierzcie ze skórki i pokrójcie w niewielką kostkę razem z tymi z puszki. Na maśle podsmażcie cebulę, czosnek a gdy się delikatnie zrumienią, dodajcie marchew i zalejcie bulionem. Pozwólcie się jej dusić na małym ogniu przez kilka minut aż zmięknie. Dodajcie pokrojone w kostkę pomidory, sok pomidorowy i gotujcie na małym ogniu, aż zmiękną. Śmietanę zahartujcie i dodajcie do sosu pomidorowego. Pietruszkę i miętę umyjcie i posiekajcie, wrzućcie do sosu. Doprawcie wedle uznania. Ser starkujcie na tarce o grubych oczkach. W międzyczasie gdy sos się spokojnie dusi, gotujemy ryż. Gorący ryż wrzucamy do sosu i mieszamy. Porcjujemy na talerze, posypujemy serem i voilà! Danie gotowe. Można wcinać.


6 komentarzy:

  1. wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. ryżu jeszcze nie łączyłam z pomidorami. a chętnie wypróbuję, tym bardziej że ostatnio jestem w jakimś transie ryżowym;)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam ryż z dodatkami, jest rzeczywiście fajnym pomysłem na obiad. i.. Mama robi go najpyszniej:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ryż bardzo lubię.Z pomidorami jak najbardziej.
    A Twoja propozycja wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak tylko rodzina zapomni o ryżowym maratonie z tego tygodnia to ryż pomodoro będzie u nas rządził :P

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo często robię ryż z pomidorami a Twoja wersja wygląda znakomicie, aż mi zapachniało pomidorami ;)

    OdpowiedzUsuń