wtorek, 3 sierpnia 2010

Ciasto ryżowe z wiśniami


Lato w pełni, niedługo zbliża się do końca, choć cały czas raczy nas swoimi owocami. Tak więc tym razem proste ciasto, do którego wykonania wykorzystuje się ryż. Dzięki temu jest długo świeże, nie trzeba używać ponczu, jest samo w sobie wilgotne. Wiśnie nadają całości wyrazistości.
Składniki:


Ciasto ryżowe:
- 100 g ryżu
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanka cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 3 łyżki oleju
- mleko
- 1/3 szklanki mąki
-1/2 l woda

Krem:
- budyń waniliowy
- kostka margaryny
- mleko
- cukier

- wiśnie
- cukier
- żelatyna

Sposób przygotowania:

Ciasto ryżowe:
Ryż gotować w mleku, aż zrobi się z niego kleik. Białka ubić z połową cukru, dodać żółtka utarte z drugą połową cukru, delikatnie wymieszać. Do miski z ryżem dodać olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę i ubite białka z żółtkami. Dokładnie wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przelać na tortownicę i piec ok. 30 min w temperaturze 180 stopni C.

Krem:
Budyń sporządzić według przepisu na opakowaniu, ale dodając mniej mleka, aby był gęstszy. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć i zmiksować z zimnym budyniem.
Wiśnie umyć, wydrylować. Podsmażyć krótko z cukrem, aż zmiękną. Sok z wiśni odlać i rozrobić z żelatyną.

Na zimne ciasto nałożyć krem, a następnie wiśnie z galaretką. Wstawić do lodówka na kilka godzin.

11 komentarzy:

  1. proszę nie straszyć końcem lata! a ciasto jeśli piszesz że proste to i ja się skuszę;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze nigdy nie robiłam ryżowego ciasta, ciekawe jak smakuje :) Co prawda za galaretkami i budyniami nie przepadam ale ten ryżowy spód mnie zafascynował;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A jakieś w przekroju?
    Bo brzmi ciekawie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a można kawałeczek do spróbowania? bo z pewnością pyszne i już się ślinię:)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny przepis;D też chętnie zobaczyłabym w przekroju, ale tak, czy inaczej przepis zapiszę;))

    OdpowiedzUsuń
  6. Niestety brak zdjęcia w przekroju. Ciasto bardzo szybko zostało skonsumowane xD

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawie brzmi ten przepis.Ja też chciałabym zobaczyć przekrój ciasta...

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda na to, że to pyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mm, ładnie wygląda Twoje ciasto. Uwielbiam cierpki smak wisni!!

    OdpowiedzUsuń
  10. ciekawy przepis! ciasto ryzowe - jeszcze nie robilam, ale wyglada bardzo zachecajaco, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń