wtorek, 27 lipca 2010
Krem z karotki z serem
Witamy!
Dziś prezentujemy kolejny przepis na prosty, smaczny obiad - krem z karotki z serem. Przygotowanie tej zupy nie zajmuje zbyt dużo czasu i nie jest pracochłonne, dlatego też polecamy wypróbować. Dodatkowym plusem jest fakt, że karoten zawarty w marchwii przyśpiesza opalanie się, nadaje skórze złocisty koloryt i spowalnia procesy starzenia się ;)
Przepis jest jedną z pozycji w książce "Kuchnia europejska" Hanny Szymanderskiej. Całkiem ciekawa lektura ;D
Składniki:
- 2-3 marchewki
- 2-3 ziemniaki
- spora cebula
- 150 g bekonu
- 2 łyżki masła
- 4 szklanki wywaru z warzyw
- 50 g tartego sera cheddar
- gałka muszkatołowa, sól
Sposób przygotowania:
Obrane marchewki i ziemniaki pokroić w kostkę, włożyć do garnka, zalać gorącym wywarem, gotować na małym ogniu. Na głębokiej patelni stopić masło, wrzucić pokrojoną w plasterki cebulę, zeszklić na silnym ogniu, po czym zmniejszyć płomień, skropić 2-3 łyżkami wywaru i dusić pod przykryciem ok. 30 min. Połączyć z marchewką, przestudzić, zmiksować, przetrzeć przez sito, zagotować. Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i serem. Bekon pokroić w plasterki, usmażyć na rozgrzanej patelni. Garnirować kawałkami usmażonego bekonu.
Warzywa w stanie surowym ;)
Pole bitwy...
Stonehenge w wydaniu marchewkowym
Hands up! czyli rączki do góry ;)
Poczyniłyśmy POTWORY (przetwory xD)
Czujecie miętę?
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
pięknie wygląda;D zjadłabym taką. pycha;)
OdpowiedzUsuńIdealna zupa na dzisiejszy, deszczowy dzień :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zupy!Wystarczają mi za cały obiad.
OdpowiedzUsuńz zup najbardziej lubię właśnie te kremowe :) pycha!
OdpowiedzUsuń