wtorek, 27 lipca 2010

Krem z karotki z serem


Witamy!
Dziś prezentujemy kolejny przepis na prosty, smaczny obiad - krem z karotki z serem. Przygotowanie tej zupy nie zajmuje zbyt dużo czasu i nie jest pracochłonne, dlatego też polecamy wypróbować. Dodatkowym plusem jest fakt, że karoten zawarty w marchwii przyśpiesza opalanie się, nadaje skórze złocisty koloryt i spowalnia procesy starzenia się ;)
Przepis jest jedną z pozycji w książce "Kuchnia europejska" Hanny Szymanderskiej. Całkiem ciekawa lektura ;D

Składniki:
- 2-3 marchewki
- 2-3 ziemniaki
- spora cebula
- 150 g bekonu
- 2 łyżki masła
- 4 szklanki wywaru z warzyw
- 50 g tartego sera cheddar
- gałka muszkatołowa, sól

Sposób przygotowania:
Obrane marchewki i ziemniaki pokroić w kostkę, włożyć do garnka, zalać gorącym wywarem, gotować na małym ogniu. Na głębokiej patelni stopić masło, wrzucić pokrojoną w plasterki cebulę, zeszklić na silnym ogniu, po czym zmniejszyć płomień, skropić 2-3 łyżkami wywaru i dusić pod przykryciem ok. 30 min. Połączyć z marchewką, przestudzić, zmiksować, przetrzeć przez sito, zagotować. Przyprawić solą, pieprzem, gałką  muszkatołową i serem. Bekon pokroić w plasterki, usmażyć na rozgrzanej patelni. Garnirować kawałkami usmażonego bekonu.

Warzywa w stanie surowym ;)
 Pole bitwy...
Stonehenge w wydaniu marchewkowym
Hands up! czyli rączki do góry ;)

Poczyniłyśmy POTWORY (przetwory xD)
Czujecie miętę?

4 komentarze:

  1. pięknie wygląda;D zjadłabym taką. pycha;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealna zupa na dzisiejszy, deszczowy dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie zupy!Wystarczają mi za cały obiad.

    OdpowiedzUsuń
  4. z zup najbardziej lubię właśnie te kremowe :) pycha!

    OdpowiedzUsuń