W przekroju poprzecznym...
Kolejny przepis z truskawkami. Sami wiecie - truskawek nigdy dość! ;) Co tu dużo pisać - syćcie oczy pięknem tych słodkości!
Potrzebne składniki:
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 2 łyżki cukru do osłodzenia budyniu
- 600 g truskawek
- ok. pół puszki masy krówkowej
Ciasto kruche:
- 250 g masła
- 380 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 1 żółtko
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać na stolnicę, włożyć masło, siekać z mąką. Dodać żółtko i cukier puder, szybko zagnieść. Zostawić ciasto przykryte w chłodnym miejscu na 30 minut, po czym rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Na rozwałkowane ciasto przyłożyć spód od tortownicy i wykroić koło. Wkładamy do tortownicy, nie wysmarowując jej niczym, ponieważ ciasto same w sobie jest tłuste. Można nakłuć kilka razy widelcem, aby ciasto się nie podniosło - nie było pęcherzyków powietrza. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika na okres 15-20 minut w zależności od grubości ciasta.
Na upieczonym spodzie rozsmarowujemy połowę ilości naszej masy krówkowej - u nas w wariancie kokosowym. Następnie układamy wymyte, pozbawione szypułek, przekrojone na pół truskawki. Rozprowadzamy połowę budyniu (do budyniu można dodać trochę mąki ziemniaczanej, by był gęstszy, choć i tak ściągnie się, kiedy wystygnie). Układamy drugi spód i powtarzamy układanie warstw tak jak poprzednio. Przykrywamy ostatnim spodem i dekorujemy wedle uznania ;)
Ciasto odniosło nieznaczące rany podczas tarnsportu, dlatego też ląduje na samym dole xD
O rany, cudne to ciacho, bardzo, bardzo! Możecie mnie wpisać na listę chętnych!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
Jesteś na razie liście rezerwowej ;P Jak termin się zwolni, to wskoczysz na listę właściwą xD Pozdrawiamy również ;)
OdpowiedzUsuń