piątek, 2 lipca 2010

Pikantna zupa meksykańska


Potrzebne składniki:

- 2 piersi kurczaka
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 puszka mieszanki kukurydzy z papryką (Bonduelle)
- 1 duża cebula
- 80 g koncentratu pomidorowego
- 200 ml soku pomidorowego
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 kostki rosołowe
- przyprawy: pieprz, majeranek, chili w proszku
- 1,5 litra wody
- olej do smażenia
- przyprawa gyros

Sposób przygotowania:

Piersi kurczaka umyć, oczyścić, pokroić w drobne paski. Obtoczyć w przyprawie gyros, pozostawić na chwilę, by smaki się przegryzły. Wrzucić na rozgrzany olej i usmażyć. Obrać, pokroić w piórka cebulę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Wszystko razem krótko podsmażyć. Wodę zagotować, rozpuścić kostki rosołowe. Wrzucić odsączoną fasolę czerwoną i kukurydzę z papryką do wywaru. Gotować kilka minut do miękkości. Dodać odsączonego z tłuszczu kurczaka i cebulę z czosnkiem. Koncentrat pomidorowy rozprowadzić w niewielkiej ilości bulionu i razem z sokiem pomidorowym przelać do garnka. Na koniec przyprawić wedle uznania (uważajcie, by nad garnkiem nie zatrzęsła Wam się ręka z saszetką chili ;).

Można podawać z plackami kukurydzianymi, tradycyjnym chlebem lub dowolnym innym pieczywem.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Fajna szybka zupa. Jak upały odejdą chętnie ją zrobię. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń