wtorek, 6 lipca 2010
Zupa- krem brokułowa z grzankami
Dyskretny uśmiech Pora Lisy ;D
Składniki:
- 1 brokuł
- 1 litr wody
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1/2 pora
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 5 łyżek śmietany 18%
- oliwa do smażenia
- 3-4 kromki chleba
- pieprz, sól, lubczyk, liść laurowy
Sposób przygotowania:
Umyć warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, oczyścić, pokroić na niewielkie kawałki. Zagotować wodę na wywar, dodać pokrojone warzywa i liść laurowy i gotować do miękkości. Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę; por umyć, obrać i pokroić w talarki; wszystko podsmażyć na oliwie na złoty kolor. Podsmażone warzywa dodać do wywaru, wyjąć liść laurowy. Brokuł umyć, podzielić na mniejsze części i gotować przez ok. 5 min. Brokuł dodać do wywaru i gotować jeszcze 5 minut. Pozostawić do ostygnięcia i zmiksować. Zahartować śmietanę (3 łyżki) i dodać do zupy. Przyprawić.
Kromki chleba podsmażyć na oliwie na gorącej patelni. Pokroić w kostkę. Zupę podawać z kleksem śmietany i grzankami. Nie gotować po dodaniu śmietany, gdyż zupa może się zważyć!!!
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo lubię brokułowe smaki we wszelkich odmianach.Zupa pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Cudowna ta zupa. Ja też uwielbiam brokuły i zupy kremy, więc Wasza zupa niezwykle mi się podoba. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńlubię bardzo
OdpowiedzUsuńzieloną zawartośc talerza
Jak ja lubię kiedy w zupce jest por.
OdpowiedzUsuń