piątek, 30 lipca 2010

Puszysty sernik z polewą czekoladową


Wszyscy lubimy sernik i uważamy, że jest to jedno z najulubieńszych ;) ciast Polaków.  Jest wiele wariacji na jego temat. Ten nasz przygotowałyśmy z limonką, która nadaje mu letni charakter. My upiekłyśmy go w kokilkach - tak aby każdy gość miał swoją porcję. Został zastosowany tzw. trik "babko, babko, udaj się" - serniki przełożyłyśmy z foremek na talerzyki. Zaserwowałyśmy z polewą czekoladową i miętą. Z resztą spróbujcie sami!


Składniki:

Sernik:
- 1 kg sera twarogu
- 5 jaj
- ok. 1 szklanki cukru
- 15 dag masła i dodatkowo do wysmarowania naczynia
- 1 budyń śmietankowy
- esencja waniliowa lub torebka cukru waniliowego
- 2 szklanki mleka lub 1 szklanka mleka i 1 kremówki
- 1 limonka
- sól

Polewa czekoladowa:
- 10 dag masła
- 29 dag(1 szklanka) cukru pudru
- 1 łyżka Golden Syrup
- 3 łyżki kakao
- odrobina mleka

Sposób przygotowania:

Sernik:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Ser, jeśli jest w kostce, zmielić dwa razy, aby był bardziej gładki, i utrzeć razem z żółtkami i cukrami. Dodać stopione masło, przesypane budynie, skórkę i sok z połowy limonki. Utrzeć na gładką masę. Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą serową. Wykładać na tortownicę lub do małych naczyń żaroodpornych wysmarowanych wcześniej masłem lub margaryną. Piec w niskiej temperaturze 180 °C przez ok 50 min. Czas wypieku może się różnić ze względu na wielkość naczynia, więc musicie co jakiś czas kontrolować ciasto.

Polewa czekoladowa:
Golden Syrup i masło podgrzewamy w rondelku, aby się stopiło. Dodajemy przesiany cukier puder, mleko i kakao. Doprowadzamy do zagotowania. Gdy nieco ostygnie, polewamy zimny już sernik/serniczki.




12 komentarzy:

  1. O rany, jak ja dawno maszynki do mielenia nie widziałam! Świetne zdjęcie! A sernik musi być bardzo puszysty! Pozdrawiam
    1

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam... piekny i pyszny serniczek:) fajny pomysl na te mniejsze porcje, na jedna bym sie pisala:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja mam ostatnio fazę na robienie wszystkiego w mniejszej wersji, chyba się skuszę na te serniczki, tylko mam jedno pytanie: powiedzcie proszę jaką średnicę miały kokilki zastosowane w tym przepisie ? :) Bo moje są mikrusowate i nie wiem czy mi się do nich zmieści toto ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki za wszystkie komentarze.

    Aga, przed chwilą skoczyłam do kuchni i zmierzyłam. Kokilki mają średnicę 8,5cm.
    Kasiu, dziekujemy za zaproszenie i już obczajamy o co chodzi ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniale wygląda! mam straszną ochotę na taki sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie małe desery,dla każdego.Sama często tak przygotowuję.
    Sernik skopiuję bardzo prędko.Jest piękny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj tak, serniki wszelakie to absolutnie moi faworyci w ciastowej dziedzinie. Takiego, jak Wy prezentujecie, nie miałam jeszcze okazji spróbować. A zapowiada się cudnie!

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Noo, obłędne takie serniki! I trudno zjeść go w nieprzyzwoitych ilościach...;)
    + polewa z miętą na lato to mój absolutny faworyt!

    OdpowiedzUsuń
  9. OO super, dzięki :) Już sobie zapisuję te serniczki w takim razie i zrobie w mniej lub bardziej odległej przyszłości ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. taki prawdziwy, tradycyjny sernik...

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń