czwartek, 1 lipca 2010

Biszkopt z truskawkami i kremem jagodowym


Czerwiec to sezon na truskawki i warto je wykorzystywać nie tylko do jedzenia na surowo, ale także do wyrobu wypieków. Przepis ten powstał, kiedy przeglądając domową spiżarnię, wpadłyśmy na pomysł przygotowania jakiegoś lekkiego ciasta. Wykorzystałyśmy to, co miałyśmy pod ręką - krem przygotowałyśmy z dżemu jagodowego. Równie dobrze można go zastąpić każdym innym.


Potrzebne składniki:

Biszkopt:
- 4 jajka
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- pół szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- szczypta soli
- łyżka masła do wysmarowania formy
- 2 łyżki bułki tartej

Poncz:
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
- 60 ml wody

Krem jagodowy:
- 300 g jogurtu greckiego
- 150g dżemu jagodowego
- 2 łyżki cukru pudru

Owoce:
- 600g truskawek
- cukier puder do posypania

Bita śmietana:
- 300 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru pudru


Sposób wykonania:

Biszkopt:
Jaja rozdzielamy. Do jednej miski dodajemy białka, do drugiej - żółtka. Do białek dodajemy sól i ubijamy. Gdy piana będzie sztywna, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Do białek dodajemy stopniowo po jednym żółtku i przesiane mąki. Delikatnie mieszamy.
Wylewamy masę na tortownicę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 30 minut, tak by ciasto się zrumieniło na złoto. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do przestygnięcia.

Poncz:
Mieszamy wyciśnięty sok z cytryny z wodą.

Krem jagodowy:
W miseczce mieszamy jogurt grecki z dżemem jagodowym i cukrem pudrem.

Bita śmietana:
Miksujemy śmietankę z cukrem pudrem na sztywno.


Nasączamy biszkopt ponczem. Rozprowadzamy krem jagodowy. Układamy na nim wcześniej umyte, pozbawione szypułek i pokrojone w połówki truskawki. Rozprowadzamy bitą śmietanę. Dekorujemy truskawkami i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!


Ślady zbrodni - Kryminalne Zagadki Kuchni, odcinek 1.


Biszkopt po solarium ;)


Dziel na 6!


Nasze zdolne łapki ;P

4 komentarze:

  1. Witaj w świecie blogów:) Biszkopt wygląda pysznie - chętnie bym się poczęstowała!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki! Tak, dopiero zaczynamy przygodę z blogowaniem i miło, że ktoś zwrócił na nas uwagę :) Pozdrawiamy również ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. O rany! Jest Was więcej?! No to tym lepiej - im więcej tym smaczniej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pisząc "my", miałam na myśli mnie i siostrę - Kasia i Magda, miło nam ;)

    OdpowiedzUsuń